Jaka jest wasza ulubiona powieść? |
Władca Pierścieni |
|
42% |
[ 35 ] |
Koło Czasu |
|
4% |
[ 4 ] |
Ziemiomorze |
|
0% |
[ 0 ] |
Miecz Prawdy |
|
2% |
[ 2 ] |
Harry Potter |
|
8% |
[ 7 ] |
Malazańska Saga... |
|
3% |
[ 3 ] |
Inna fantastyczna |
|
32% |
[ 27 ] |
Inna nie-fantasy |
|
4% |
[ 4 ] |
|
Wszystkich Głosów : 82 |
|
 |
Autor Wiadomość |
FayoWędrowiec

18 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Niedziela 20 Listopad, 2005 21:39 |
|
|
Ciekawe, co wam się podoba najbardziej! Ja stawiam na Władcę Pierścieni, ale zobaczymy co Wy na to... |
|
|
 |
|
Wysłany: Niedziela 20 Listopad, 2005 21:46 |
|
|
Ja lubię bardzo dużo... cykl Amberu, trylogia Elenium, Ziemiomorze, Belgariada, Malloreon... sporo tego jest  ____________ Why So Serious?!
www.mythai.info |
|
|
 |
KaKaWędrowiec

0 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Wtorek 22 Listopad, 2005 22:14 |
|
|
Mi sie bardzo spodobała trylogia Władcy Pierscienia, wartka akcja i nie tylko sam rozlew krwi. Świat jest doprawcowany do najdrobniejszego szczegółu, nawet małe miasta znajdą swe miejsce w opisie. |
|
|
 |
|
Wysłany: Środa 23 Listopad, 2005 10:04 |
|
|
Też stawiam na 'Władcę...' Chociaż pojawia się b. dużo świetnych powieści. Polecam Koło Czasu R. Jordana (opis także na naszych łamach) i książki Kate Eliot. ____________ RPG create worlds
We create RPG
- - -
www.mythai.pl |
|
|
 |
MikeWędrowiec

0 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Sobota 26 Listopad, 2005 0:33 |
|
|
Myślę, że w tym przypadku ankieta nie jest najlepszym pomysłem, gdyz każdy lubi coś innego. W moich notowaniach najwyzej jest "Władca Pierścieni" za genailny styl Tolkiena, barwne opisy, które sprawiaja, że z coraz większą prędkością przewraca się kolejne karty oraz niebanalna fabułą, przesłanie. Drugie miejsce to natomiast równie rewelacyjna trylogia Tada Williamsa "Pamięć, smutek i cierń". ____________ Obszerne i dobrze napisane Recenzje filmów znajdziesz na Filmowo.net
O filmie na poziomie - Forum filmowe - komentuj i oceniaj filmy! |
|
|
 |
LorielMieszkaniec Krain

0 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Piątek 27 Styczeń, 2006 16:34 |
|
|
Ja może z trochę innej strony... Oczywiście b. lubię "Władcę Pierścieni" (jak dla mnie najlepsza tego typu powieść fantasy!) ale ostatnio wpadła mi w ręce któraś z części "Świata Dysku" Terry'ego Pratchetta i zakochałam się od razu! To oczywiście nie jest taka "typowa" książka fantasy (ten kto czytał Pratchetta wie o co mi chodzi) ale mi jak najbardzie pasuje Humor jest wprost niesamowity Ten gość wie jak pisać śmiesznie, ciekawie, a jednocześnie... mądrze. 350-stronicowe dzieło łyknęłam w 2 dni (a wyszłoby krócej gdybym parenaście razy nie przerywała lektury przez nagłe ataki śmiechu ). Polecam każdemu kto chce trochę odpocząć od normalnej fantastyki i poczytać coś nietypowego (ale utrzymanego w klimatach magii i miecza) co rozbawi go do łez  |
|
|
 |
|
Wysłany: Piątek 27 Styczeń, 2006 19:21 |
|
|
Hm.. Popieram Loriel.
Ja tam lubię Sapkowskiego (wszystko oprócz Narrenturm), Władce pierścieni, Brygade Zagłady i Drakońskie Metody Margeret Weiss, Beldariadę, Malloreon, Sagę o smoczym Rycerzu Dicksona, Ziemiomorze i wiele innych. Jestem pies na książki fantastyczne.
Swoja drogą w ankiecie gdy jest napisane 'inne ksiazki fantastyczne', to chodzi o fantastyke, czy fantasy?
cya
Raziel-chan |
|
|
 |
|
Wysłany: Piątek 21 Kwiecień, 2006 10:46 |
|
|
Ja na władce pierścieni  ____________ Mythai rulez  |
|
|
 |
|
Wysłany: Niedziela 25 Czerwiec, 2006 3:28 |
|
|
Saga o Wiedźminie, opowiadania i cykl zapoczątkowany przez Narrenturm - Andrzeja Sapkowskiego. ____________
 |
|
|
 |
ChelioMieszkaniec Krain

0 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Wtorek 27 Czerwiec, 2006 7:34 |
|
|
Heh, Władca Pierścieni ma swój styl, jednakże jak dla mnie momentami jest dość trudny do przebrnięcia - już lepszy pod tym względem był Hobbit, czyli tam i z powrotem. Niestety były i inne przejścia z trylogią, co niestety nie przysporzyło jej u mnie sympatii, otóż miałam niewątpliwą przyjemność czytać tylko pierwszy tom w tłumaczeniu Marii Skibniewskiej, potem trafiłam na inszy przekład i możecie wierzyć lub nie - zniechęciło mnie to totalnie. Bo jak można się pogodzić z tym, że Sam Gamgee był Samem Maślanką, Aragorn - zwykłym Łazikiem i takich przykładów mogłabym mnożyć nieskończoną ilość razy - niestety . Pozostałe książki w ankiecie, cóż czytałam dużo lepsze - chociażby nasz polski Podatek Mileny Wójtowicz, czy nawet starego sprawdzonego Sapka - są przystępniejsi
Łooooo co się rozpisałam o^O^o^ - cholibka może się wreszcie dorobie zbroi  |
|
|
 |
AdriWędrowiec

0 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Środa 28 Czerwiec, 2006 12:10 |
|
|
Moją ulubioną powieścią jest Narrenturm Sapkowskiego jego saga Wiedźmińska oraz Władca Pierścieni, który po części był protoplastą wiedźminowego świata. |
|
|
 |
|
Wysłany: Czwartek 29 Czerwiec, 2006 22:02 |
|
|
Adri napisał: | Moją ulubioną powieścią jest Narrenturm Sapkowskiego jego saga Wiedźmińska oraz Władca Pierścieni, który po części był protoplastą wiedźminowego świata. | Pomiędzy światem Tolkiena i Spakowskiego jest więcej różnic niż podobieństw  |
|
|
 |
AdriWędrowiec

0 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Piątek 30 Czerwiec, 2006 7:15 |
|
|
Silencius napisał: | Pomiędzy światem Tolkiena i Spakowskiego jest więcej różnic niż podobieństw  |
Nie napisałem, że jest więcej podobieństw niż różnic . Po prostu chodziło mi o to, że niektóre wzorce z Tolkienowskiej trylogii pojawiły się w wiedźminie. Weźmy za przykład elfy . Elfy przecież w takiej postaci jaką widzimy teraz w rpgach i wielu książkach zostały wykreowane przez Tolkiena. Chociaż te Sapkowe z zachowania i kultury są rzeczywiście do tolkienowskich mało podobne . |
|
|
 |
|
Wysłany: Sobota 01 Lipiec, 2006 15:58 |
|
|
Ale określenie "protoplasta" nasuwa stwierdzenie, że jest pomiędzy tymi światami wiele podobieństw - a tak nie jest. Świat Sapkowskiego jest po prostu ubrany w pseudomedievalny kostrium pełen cynicznej mistyki.
Cytat: | Po prostu chodziło mi o to, że niektóre wzorce z Tolkienowskiej trylogii pojawiły się w wiedźminie. Weźmy za przykład elfy . (...) Chociaż te Sapkowe z zachowania i kultury są rzeczywiście do tolkienowskich mało podobne . | To się zdecyduj. ____________
 |
|
|
 |
|
Wysłany: Sobota 01 Lipiec, 2006 17:47 |
|
|
Cytat: | pseudomedievalny kostrium pełen cynicznej mistyki |
Dobre
Tym bardziej, że po głębszej analizie można dojść do wniosku, że prawdziwe
Pozwolę sobie zauwazyć, że trudno pisać fantasy, nazywać to fantasy i jednocześnie uniknąć podobieństw do prac Tolkiena. Z tego względu utwory ASa jakieś tam podobieństwa łączą ze światem Śródziemia... ale chyba tylko z tego względu. ____________
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sobota 01 Lipiec, 2006 19:24 |
|
|
Whitefire napisał: | Pozwolę sobie zauwazyć, że trudno pisać fantasy, nazywać to fantasy i jednocześnie uniknąć podobieństw do prac Tolkiena. Z tego względu utwory ASa jakieś tam podobieństwa łączą ze światem Śródziemia... ale chyba tylko z tego względu. | Zobacz chociażby twórczość Kossakowskiej - fantasy bez podobieństw do Tolkiena. |
|
|
 |
|
Wysłany: Sobota 01 Lipiec, 2006 19:38 |
|
|
Bo ona pisze apokryfy, tylko nazywa to fantastyką
Nie, serio - moim zdaniem Kossakowska (przyznam, że czytałem bardzo mało jej rzeczy) tworzy fantastykę, ale niekoniecznie fantasy. ____________
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sobota 01 Lipiec, 2006 19:41 |
|
|
No, chyba, że Ty mianem "fantasy" określasz tylko "kopie" Tolkiena - wtedy to nic dziwnego - ale w takim razie Sapkowski też raczej średnio pod to miano podchodzi.
Cytat: | Bo ona pisze apokryfy, tylko nazywa to fantastyką | Tak, mogłaby załorzyć jedną z tych religii, której wyznawcy prowadzą terapię za pomocą grupowego seksu i nie jedzą mięsa  ____________
 |
|
|
 |
|
Wysłany: Poniedziałek 03 Lipiec, 2006 0:20 |
|
|
moją ulubioną pozycją jest koło czasu świat który wykreował jordan w swojej jest nieporownywalny do innych 3majcie sie miłych wakacji wszystkim (ja niestety ich nie mam ) |
|
|
 |
AvEDowódca Oddziału

|
Wysłany: Poniedziałek 03 Lipiec, 2006 19:06 |
|
|
Ja to jako podtawę traktuję Tolkiena
Ale przepadam także za sposobem pisania Watt-Evansa, J. V. Jonesa i R. A. Salvatore w Forgotten Realms, bo Gwiezdne Wojny w wersji książkowej jeszcze mi nigdy do rąk nie 'wpadły'  |
|
|
 |
|