Autor Wiadomość |
InszyWędrowiec

39 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Piątek 26 Sierpień, 2016 13:35 |
|
|
Udanego weekendu  ____________ Surrounded by an endless sky
Listen to its heartbeat echo |
|
|
 |
keroWojownik
121 Denarów
63 Dukatów
|
Wysłany: Piątek 26 Sierpień, 2016 14:08 |
|
|
Gratulacje Jak przeczytasz to poczekaj z recenzjami  |
|
|
 |
|
Wysłany: Piątek 26 Sierpień, 2016 14:15 |
|
|
Dziękuję. I poczekam z recenzjami. Tylko napiszę, że chociaż jestem dopiero na pierwszym rozdziale, to tłumaczenie na razie wygląda ok. Zobaczymy co będzie dalej. ____________ “Let the Dragon ride again on the winds of time.” |
|
|
 |
|
Wysłany: Poniedziałek 29 Sierpień, 2016 8:56 |
|
|
Z pewnością Was to nie pocieszy, ale po przeczytaniu 500 stron, odwołuję to co napisałam wcześniej. Stwierdzam mianowicie, że tłumaczenie Pamięci Światłości woła o pomstę do nieba
Chodzi głównie o nazwy i dziwne ich odmienianie, co w ogóle nie pasuje do tego jak było to robione wcześniej. Strasznie jest to frustrujące i wybija z rytmu czytania.
Dla przykładu, jest Taren Ferry a nie Bród Taren (sama tu przystanęłam i zastanawiałam się dobrą chwilę, cóż to jest ten Bród Taren?). Wszędzie są Stażnicy, a nagle jakiś Wartownik jak z d..y strony. Najpierw są Lordowie Strachu, a potem jakby nigdy nic Władcy Strachu.
Sama jestem ciekawa jak Wy to odbierzecie... ____________ “Let the Dragon ride again on the winds of time.” |
|
|
 |
IngMieszkaniec Krain
13 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Poniedziałek 29 Sierpień, 2016 9:38 |
|
|
No zmienili mi status: Skompletowany - ale pewnie nie ma szans żebym to dzisiaj odebrał w Lublinie......
A Jak tam idzie czytanie? Jest zagrożenie nieprzespanych nocy?
Dodane po 13 minutach:
Trochę to utrudni czytanie, swoją drogą to dziwne bo tłumacz ponoć dostał czas na zapoznanie się cyklem, więc albo ściemniali albo tłumacz czytał po angielsku .
Z drugiej strony to i stary tłumacz miał kilka ciekawych wpadek, ale to głównie ze pomylonymi imionami.... |
|
|
 |
InszyWędrowiec

39 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Poniedziałek 29 Sierpień, 2016 10:06 |
|
|
Czyli dokładnie to, czego się obawiałem.
Jednak czytnik z wbudowanymi słownikami i oryginalny ebook, to nie był zły pomysł... ____________ Surrounded by an endless sky
|
|
 |
|
Wysłany: Poniedziałek 29 Sierpień, 2016 10:58 |
|
|
A idzie tak, jak mi dzieci pozwolą, czyli powoli. Wciąga, ale niektóre fragmenty mnie nudzą, np. Lan, ale to dlatego że nigdy nie pociągały mnie akcje militarne Na szczęście Sanderson skacze z wątku na wątek więc to nie trwa długo
Poza tym, moim zdaniem ta kobieta jest po prostu złym tłumaczem i tyle. Nie da się ukryć, że dla mnie zepsuła tą książkę. Basta.
Dodane po 49 minutach:
Istnieje coś takiego jak czytnik z wbudowanym słownikiem? Ja mam Paperwhite 3, ale jestem trochę ignorantem jeśli chodzi o różne funkcje. Mam też Oko w oryginale i plan aby przeczytać serię od początku w oryginale
Nie orientujesz się czy w Paperwhite można jakoś zainstalować taką funkcję słownika i jak? plisss  ____________ “Let the Dragon ride again on the winds of time.” |
|
|
 |
InszyWędrowiec

39 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Poniedziałek 29 Sierpień, 2016 11:51 |
|
|
Tu jest o słowniku na Kindle:
http://swiatczytnikow.pl/slowniki-na-kindle-pytania-i-odpowiedzi/
Sam korzystałem z darmowego na PW2 i było nieźle. Później z Legimi dostałem Inkbooka Obsidiana i na nim było łatwiej, bo wybór większy.
Przy płatnym słowniku pewnie sama przyjemność. ____________ Surrounded by an endless sky
|
|
 |
|
Wysłany: Poniedziałek 29 Sierpień, 2016 16:26 |
|
|
Już mi działa Więc jak skończę Pamięć to mam co czytać  ____________ “Let the Dragon ride again on the winds of time.” |
|
|
 |
InszyWędrowiec

39 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Poniedziałek 29 Sierpień, 2016 20:09 |
|
|
No to świetnie
Aż szkoda, że nie zaczęłaś od Pamięci. Na początku jest ciężko, ale z czasem coraz więcej rzeczy się w słowach powtarza, autor trzyma swój styl i czytanie leci szybko. Bonus - brak problemów z wizją tłumacza, bo odruchowo używamy znanych terminów  ____________ Surrounded by an endless sky
|
|
 |
IngMieszkaniec Krain
13 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Środa 31 Sierpień, 2016 7:18 |
|
|
Wczoraj i ja dostałem książkę, niestety tylko 120 stron się udało przeczytać jak narazie jedno co mnie uderzyło to straszne skakanie z akcją, mam wrażenie że Sanderson musiał kończyć wiele wątków w jednym tomie, mam nadzieje że to uspokoi się później. Boje się że dzięki takiej pogoni, ten tom był pisanych trochę "po łepkach". Trochę szkoda by było żeby zakończenie serii było w pewnym sensie streszczeniem, ciekawe czemu nie napisał czterech tomów zamiast trzech, chociaż z drugiej strony może to i lepiej, znając Zysk pewnie doczekał bym zakończenia za 6-10 lat. |
|
|
 |
|
Wysłany: Środa 31 Sierpień, 2016 8:16 |
|
|
Akcja cały czas skacze. Ma to swoje złe i dobre strony. Ja jestem na 719, dużo Elayne, Lana i Egwane, pozostałych relatywnie mniej, niestety.
Jak już skończymy to chętnie podyskutuję, co moim zdaniem Sanderson skitrasił. Już mi się nie podoba parę spraw  ____________ “Let the Dragon ride again on the winds of time.” |
|
|
 |
keroWojownik
121 Denarów
63 Dukatów
|
Wysłany: Środa 31 Sierpień, 2016 11:00 |
|
|
Mam i ja w końcu . |
|
|
 |
InszyWędrowiec

39 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Czwartek 01 Wrzesień, 2016 6:24 |
|
|
Lady Dragon napisał: | Jak już skończymy to chętnie podyskutuję, co moim zdaniem Sanderson skitrasił. Już mi się nie podoba parę spraw  |
Pytanie czy on, czy Jordan, na którego zapiskach Sanderson budował powieść. ____________ Surrounded by an endless sky
|
|
 |
IngMieszkaniec Krain
13 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Czwartek 01 Wrzesień, 2016 7:00 |
|
|
Przecież Sanderson umie pisać, nawet na podstawie jego poprzednich dwóch tomów jasno wynika że bardzo dobrze potrafi wejść w nieswój świat, myślę że tu wyszła sprawa obszerności całego świata i masę wątków jakie były rozwijane przez Jordana. Uważam że materiału starczyło by nawet na 5 tomów i nie były by to tomy rozlazłe jak u Jordana w końcówce jego serii, naprawdę nie wiem jak oni mogli uważać na początku że nowy autor zmieści się w jednym tomie. |
|
|
 |
InszyWędrowiec

39 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Czwartek 01 Wrzesień, 2016 8:36 |
|
|
Mi akurat spodobało się to upakowanie, bo dawało wrażenie, że faktycznie bohaterom kończy się czas. Tylko sama końcówka mnie rozczarowała i w niej mocno przeszkodziło ograniczenie w ilości stron. ____________ Surrounded by an endless sky
|
|
 |
|
Wysłany: Czwartek 01 Wrzesień, 2016 9:10 |
|
|
Mi chodzi o bohaterów. Nie zachowują się tak jak powinni, tzn. nie są tacy do jakich się przyzwyczaiłam, jakby wszyscy zbiorowo pogłupieli. Mam takie wrażenie, jakby to już nie była książka Jordana. Bohaterowie Ci sami, świat ten sam, ale jednocześnie jakiś taki inny. Wyczuwam pewne, nazwała bym to, naleciałości Sandersonowskie. Po przeczytaniu kilku jego książek odnajduję pewne cechy charakterystyczne, które nie pasują do stylu Jordana. Chyba właściwie to wyłuszczyłam trochę trudno ubrać w słowa moje wątpliwości  ____________ “Let the Dragon ride again on the winds of time.” |
|
|
 |
InszyWędrowiec

39 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Czwartek 01 Wrzesień, 2016 10:10 |
|
|
Ale musisz przyznać, że przy tym co się w książce dzieje, to nietrudno zgłupieć
I ja to odczytywałem bardziej jako uproszczenie opisów, w których Jordan się lubował (aż do przesady w późniejszych tomach). ____________ Surrounded by an endless sky
|
|
 |
|
Wysłany: Niedziela 04 Wrzesień, 2016 6:52 |
|
|
Skończyłam. Czuję się źle Z różnych powodów, nie tylko dlatego że to koniec.
Dlaczego nie podoba Ci się sama końcówka? Epilog był dla mnie najlepiej napisany z całej książki. Może dlatego że to dzieło osobiście Jordana Po pierwszym mentalnym sprzeciwie, uznałam że rozwiązanie jest najlepsze z możliwych. Zresztą... Na razie o tym tutaj nic nie piszę, muszę jeszcze przetrawić wszystko, na razie mam kaca  ____________ “Let the Dragon ride again on the winds of time.” |
|
|
 |
InszyWędrowiec

39 Denarów
0 Dukatów
|
Wysłany: Niedziela 04 Wrzesień, 2016 10:59 |
|
|
Samo rozwiązanie końcówki mi się podobało. Rozczarowanie wynika ze zbytniego uproszczenia - raz dwa i wszystko rozwiązane, za mało napięcia, dramaturgii i po prostu za szybko.
Dlatego wcześniej wspomniałem, że chętnie bym przeczytał co było dalej, bo jednak wiele wątków zostało zawieszonych (np. sytuacja Mata czy relacje w haremie Randa). ____________ Surrounded by an endless sky
|
|
 |
|